Φορείς του προγράμματος
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας , ΓΠΑ-ΕΦΠ
Ο Διονύσιος Περδίκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας του Γ.Π.Α.
Διδάσκει Γενική Εντομολογία, Γεωργική Εντομολογία, Ολοκληρωμένη των Εχθρών των Καλλιεργειών Αντιμετώπιση με κύρια αντικείμενα έρευνας τη βιολογική αντιμετώπιση εντόμων-εχθρών σε καλλιέργειες κηπευτικών, ελιάς κ.ά., μεθόδους παρακολούθησης και αντιμετώπισης, απομακρυσμένη παρακολούθηση και τη λήψη αποφάσεων αντιμετώπισης κ.ά.
Ο κ. Περδίκης ήταν πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την Ολοκληρωμένη και Βιολογική Αντιμετώπιση Εχθρών και Ασθενειών της Ελιάς του Παγκόσμιου Οργανισμού IOBC, μέλος για τρία έτη της Επιτροπής Φυτοϋγείας (Plant Health Panel) της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) πρόεδρος του ΔΣ της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος.
Είναι συ-συγγραφέας σε 96 άρθρα σε διεθνή περιοδικά με κριτές, 75 εκ των οποίων στο SCI, σε σύνολο 268 εργασιών ή περιλήψεων. Ήταν υπεύθυνος ή μέλος της οργανωτικής επιτροπής 6 διεθνών και 5 εθνικών συνεδρίων.
Ο κ. Περδίκης έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την έρευνα για την αποτελεσματικότητα αιθέριων ελαίων στην αντιμετώπιση αφίδων, αλευρωδών, του Tuta absoluta και ακάρεων από το 2005. Η έρευνα αυτή έχει επικεντρωθεί στις επιδράσεις που προκαλούνται στην επιβίωση, στην ανάπτυξη και τη γονιμότητα, στην συμπεριφορά τους, στην αποτροπή ωοτοκίας κ.ά. και στις επιδράσεις στους κύριους φυσικούς εχθρούς.
Συμμετείχε στο πρόγραμμα LIFE ENV/GR/000302 SAGE 10, «A Location–aware System for Fruit Fly Monitoring and Pest Management Control» και συμμετέχει ως Technical Manager στο πρόγραμμα: “Commercialization of an Automated Monitoring and Control System against the Olive and Med Fruit Flies of the Mediterranean Region” «FruitFlyNet-ii», καθώς και σε άλλα ερευνητικά προγράμματα.
Είναι συντονιστής του προγράμματος ΑιθENτοOΛ.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η αρπακτική ικανότητα και η αναζήτηση λείας από αρπακτικά έντομα, ο ανταγωνισμός και η προτίμηση λείας αρπακτικών εντόμων και η επίδραση αιθέριων ελαίων σε έντομα που προσβάλλουν καλλιέργειες.
Έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια (6 εργασίες), έχει 1 δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό με κριτές του SCI και 3 εργασίες σε γεωπονικά περιοδικά.
Συμμετείχε ως τεχνικός έρευνας στο πρόγραμμα με τίτλο: «New Agriculture for a New Generation: Recharging Youth to Revitalize the Agriculture & Food Sector of the Greek Economy» όπου ασχολήθηκε με τις επιδράσεις υδρολυμάτων αιθερίων ελαίων στο Tuta absoluta, σε αφίδες και σε αρπακτικά τους.
Συμμετέχει στο πρόγραμμα ΑιθENτοOΛ ως τεχνικός έρευνας αναφορικά με τις επιδράσεις των εγκλεισμένων αιθέριων ελαίων στην αντιμετώπιση εντόμων – εχθρών και στους φυσικούς εχθρούς τους.
Γεωπόνος Γ.Π.Α., κάτοχος Μεταπτυχιακού Δίπλωμα Ειδίκευσης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, με ειδικότητα στην «Φυτοπροστασία και Περιβάλλον».
Στη μεταπτυχιακή της μελέτη ασχολήθηκε με την επίδραση αιθερίων ελαίων και υδρολυμάτων σε επιβλαβή έντομα και ακάρεα κηπευτικών καλλιεργειών. Μέρος των αποτελεσμάτων δημοσιεύθηκε σε 1 δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό με κριτές του SCI.
Συμμετέχει στο πρόγραμμα ΑιθENτοOΛ ως τεχνικός έρευνας αναφορικά με τις επιδράσεις των εγκλεισμένων αιθέριων ελαίων στην αντιμετώπιση εντόμων – εχθρών και στους φυσικούς εχθρούς τους.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου,
ΓΠΑ-ΕΤΔΑ
ΓΠΑ-ΕΤΔΑ
Ο Πέτρος Α. Ταραντίλης είναι καθηγητής στο Εργαστήριο Χημείας του τμήματος Επιστήμης τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διδάσκει Οργανική Χημεία και Ενόργανη Χημική Ανάλυση σε προπτυχιακό επίπεδο και ειδικά μαθήματα Φυτοχημικής Ανάλυσης σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η απομόνωση, ο καθαρισμός και η ταυτοποίηση φυσικών προϊόντων, με χρωματογραφικές και φασματοσκοπικές τεχνικές καθώς και η μελέτη της βιοδραστικότητάς τους. Η ανάπτυξη νέων μεθόδων ενόργανης χημικής ανάλυσης φυτικών προϊόντων, με έμφαση στα φαρμακευτικά – αρωματικά φυτά (κυρίως στο Saffron) και τρόφιμα-ποτά (κυρίως ελαιόλαδο, μέλι κ.ά).
Έχει αναπτύξει Ερευνητική Συνεργασία με επιστήμονες Πανεπιστημίων του εξωτερικού, όπως Γαλλία, Ρωσία, Ισπανία και Καναδά. Υπό την επίβλεψη και καθοδήγησή του έχει εκπονηθεί αριθμός πτυχιακών μελετών, μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και τριών (3) διδακτορικών διατριβών, ενώ δύο (2) διδακτορικές διατριβές βρίσκονται σε εξέλιξη.
Κριτής σε ευρωπαϊκά διδακτορικά (Ισπανία) και Επιβλέπων Καθηγητής φοιτητών από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.
Έχει παρουσιάσει περισσότερα από 300 δημοσιεύματα, που περιλαμβάνουν ένα βιβλίο, πανεπιστημιακές σημειώσεις, άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (155) με περισσότερες από 6000 ετεροαναφορές και δείκτη h 45, ανακοινώσεις σε διεθνή (92) και εθνικά συνέδρια.
https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=6604097196
https://scholar.google.com/citations?user=8Ba6RXcAAAAJ&hl=en
Ο καθ. Μόσχος Πολυσίου γεννήθηκε στο Πύθιο του Έβρου το 1948.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών απ’ όπου αποφοίτησε ως Χημικός με μεγάλη διάκριση στο πτυχίο του.
Αναγορεύτηκε διδάκτωρ (PhD) θετικών επιστημών του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών το 1976 και βραβεύθηκε με το βραβείο Jean Stas 1976 από τη Βελγική Ακαδημία. Διορίσθηκε ως Επιμελητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) το 1977 όπου και υπηρέτησε μέχρι το 2015, ανεβαίνοντας όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής ιεραρχίας.
Παράλληλα υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Montreal και στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Reims στη Γαλλία για πολλά χρόνια. Διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Γενικής Χημείας του ΓΠΑ, Πρόεδρος του Γενικού Τμήματος και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού. Εξελέγη μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας το 2014 καθώς επίσης και της Βελγικής Ακαδημίας το 2015.
Εκπροσωπεί την ελληνική πλευρά στη Europam (europam.net) από το 1996. Είναι συγγραφέας δύο συγγραμμάτων και πολυάριθμων ερευνητικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με πάνω από 12.800 ετεροαναφορές.
Με βασικό κριτήριο το εύρος των δημοσιεύσεων και την απήχηση που έχουν αυτές στη διεθνή επιστημονική κοινότητα η εταιρεία Thompson Reuters κατέταξε για τρεις (3) συνεχείς χρονιές (2014, 2015 και 2016) τον καθ. Μ. Πολυσίου στους κορυφαίους (1%) ερευνητές παγκοσμίως.
H κα Δαφερέρα είναι γεωπόνος, απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών και μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) του Γ.Π.Α.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ειδικότερα στην απομόνωση – παραλαβή – μελέτη των δευτερογενών μεταβολιτών τους (αιθέρια έλαια, πολυφαινόλες) με συνδυασμένες τεχνικές χρωματογραφίας και φασματοσκοπίας και επεκτείνονται στον χαρακτηρισμό τους ως παράγοντες αντιοξειδωτικοί, αντιμικροβιακοί, παρασιτοκτόνοι ή/και εντομοκτόνοι.
Μεγάλο μέρος του ερευνητικού της έργου αποτελεί η μελέτη της απόδοσης σε αιθέριο έλαιο και ο προσδιορισμός της χημικής του σύστασης σε πολυάριθμα φυτικά είδη και υποείδη σε σχέση με την εποχικότητα, την γεωγραφική προέλευση και το αναπτυξιακό στάδιο των φυτών.
Η ερευνητική της δραστηριότητα έχει παρουσιαστεί σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια (32 εργασίες) και έχει δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά με κριτές (65 εργασίες), παρουσιάζοντας ένα υψηλό αριθμό ετεροαναφορών βάσει των οποίων έχει διακριθεί στο πεδίο γεωπονικών επιστημών για τα έτη 2014, 2015 και 2016.
Τέλος, έχει λάβει μέρος σε 17 ερευνητικά προγράμματα (εθνικά και ευρωπαϊκά) τα οποία έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία.
Δρ. Χαράλαμπος Κανάκης, Επιστήμονας Τροφίμων‐Γεωπόνος, PhD, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό-ΓΠΑ, Εργαστήριο Γενικής Χημείας.
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η ανάλυση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (Α.Φ.Φ.) με χρωματογραφικές μεθόδους (GC‐FID/MS, HPLC‐DAD), ταυτοποίηση των συστατικών τους με φασματοσκοπικές μεθόδους (UV‐Vis, FT‐IR, FT-Raman, Raman, HRMS/QToF), μελέτη της αντιοξειδωτικής τους δράσης και των συμπλόκων τους με DNA, tRNA και πρωτεΐνες καθώς και η βοτανική και γεωγραφική προέλευση Α.Φ.Φ. και τροφίμων (ελαιόλαδο, μέλι) με αναλυτικές και χημειομετρικές τεχνικές.
Έχει μέχρι τώρα συμμετοχή σε δεκαέξι (16) διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και έχει παρουσιάσει 76 δημοσιευμένες εργασίες, που περιλαμβάνουν, άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (42), ελληνικά περιοδικά (1) και ανακοινώσεις (36) σε διεθνή και εθνικά συνέδρια.
e-mail: chkanakis@aua.gr
Η Παναγιώτα-Κυριακή Ρεβέλου είναι Τεχνολόγος Τροφίμων με Διδακτορικό Δίπλωμα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τίτλος Διατριβής: Απομόνωση βιοδραστικών ενώσεων από σταυρανθή λαχανικά. Ταυτοποίηση και ποσοτικός προσδιορισμός με συνθετικές και φασματοσκοπικές τεχνικές) και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Οργανική Σύνθεση» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τίτλος Διατριβής: Σύνθεση νέων χειρόμορφων παραγώγων ουρίας και μελέτη τους ως οργανοκαταλυτών).
Για τις μεταπτυχιακές της σπουδές έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), έπειτα από γραπτές εξετάσεις. Σήμερα εργάζεται ως Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε δύο ερευνητικά προγράμματα.
Ταυτόχρονα, εργάζεται ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διδάσκοντας τρία προπτυχιακά εργαστηριακά μαθήματα. Από το 2019-2021 εργάστηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα «QuaAuthentic_GR» που χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ».
Έχει επταετή εργασιακή εμπειρία ως Χημικός Αναλυτής στα διαπιστευμένα κατά ISO εργαστήρια της Spectrum Labs Α.Ε.
Είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας 18 επιστημονικών δημοσιεύσεων με κριτές σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 12 ανακοινώσεων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια.
Είναι επίσης κριτής σε τρία επιστημονικά περιοδικά.
Η Δρ Ελένη Κακούρη ολοκλήρωσε τις σπουδές της στις φαρμακευτικές επιστήμες στο «Universitá degli studi di Camerino», Ιταλία.
Οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές ολοκληρώθηκαν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Εργαστήριο Χημείας.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη χημική ανάλυση (υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης, αέρια χρωματογραφία) φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών και τη βιολογική τους δράση (in vitro, in vivo).
Έχει συνολικά 19 επιστημονικές δημοσιεύσεις μεταξύ των οποίων 11 ερευνητικά άρθρα και άρθρα ανασκόπησης και 18 δημοσιεύσεις σε διεθνή και παγκόσμια συνέδρια. Η Ελένη Κακούρη έχει συμμετάσχει σε 2 επιστημονικά προγράμματα:
1. QuaAuthentic_GR. Ανάπτυξη καινοτόμων «εργαλείων» για τον προσδιορισμό της γνησιότητας βασικών εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με συνδυασμό σύγχρονων τεχνικών: Ευαισθητοποίηση επαγγελματία και καταναλωτή
2. Νέα Γεωργία για μια Νέα Γενιά: Επανεκκίνηση των Νέων για Αναζωογόνηση του Τομέα Γεωργίας και Τροφίμων της Ελληνικής Οικονομίας Το κύριο καθήκον της και για τα δύο προγράμματα ήταν η χημική ανάλυση φυσικών προϊόντων και ο χαρακτηρισμός του χημειότυπου τους με χρήση Αέριας Χρωματογραφίας.
Η Ελευθερία Καπαράκου είναι M.Sc. Τεχνολόγος Τροφίμων με ειδίκευση την Μελέτη και Αξιοποίηση Φυσικών Προϊόντων.
Αυτό το χρονικό διάστημα εκπονεί την διδακτορική της διατριβή στο Εργαστήριο Χημείας, του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάλυση με χρωματογραφικές μεθόδους (GC-MS, HPLC-UV/Vis-MS), καθώς και με φασματοσκοπικές μεθόδους (UV-Vis, FT-IR, FT-Raman) φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, φυσικών προϊόντων, τροφίμων.
Επίσης, στην μελέτη της βιολογικής τους δραστικότητας μέσω δοκιμών αντιοξειδωτικής ικανότητας, προσδιορισμού περιεκτικότητας φαινολικών συστατικών και τοξικότητας.
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο | Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ/ΕΟΧ
Η Δρ Αναστασία Δέτση είναι Καθηγήτρια Οργανικής Χημείας στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
Η ερευνητική της ομάδα αποτελείται από 2 μεταδιδακτορικούς ερευνητές και 10 υποψήφιους διδάκτορες, διαφορετικού επιστημονικού υποβάθρου (χημικοί μηχανικοί, χημικοί, φαρμακοποιοί). Η έρευνα της ομάδας βασίζεται στην Οργανική Χημεία και τις εφαρμογές της στα παρακάτω ερευνητικά πεδία:
1. Πράσινη Χημεία και Μηχανική σύνθεση, χαρακτηρισμός και αξιολόγηση βιοαποικοδομησιμότητας νέων ιοντικών υγρών και βαθέως ευτηκτικών διαλυτών και εφαρμογές τους στην οργανική σύνθεση, τις διεργασίες εκχύλισης βιοδραστικών φυσικών προϊόντων από φυτικές πρώτες ύλες, σε συνδυασμό και με τεχνικές υψηλής ενέργειας (υπέρηχοι, μικροκύματα) και στην ανάπτυξη βιοαποικοδομήσιμων και βιοσυμβατών νέων υλικών (φιλμ, υδρογέλες, μεταλλικά νανοσωματίδια).
2. Νανοτεχνολογία: εγκλεισμός βιοδραστικών μορίων, φυτικών εκχυλισμάτων και αιθερίων ελαίων σε νανοσυστήματα χρησιμοποιώντας βιοαποικοδομήσιμα πολυμερή (PLA, PLGA, PBS), κυκλοδεξτρίνες, λιπιδικά νανοσυστήματα, χιτοζάνη κ.ά. για εφαρμογές στη φαρμακευτική, τα καλλυντικά και τα τρόφιμα.
3. Φαρμακευτική Χημεία: Σχεδιασμός, σύνθεση, χαρακτηρισμός και αξιολόγηση βιολογικής δράσης νέων οργανικών μορίων και αναλόγων φυσικών προϊόντων.
Τα ερευνητικά αποτελέσματα της ομάδας της Καθ. Α. Δέτση έχουν δημοσιευθεί σε 84 εργασίες σε διεθνή περιοδικά υψηλού δείκτη απήχησης και έχουν ανακοινωθεί σε περισσότερα από 200 διεθνή και ελληνικά συνέδρια.
Η Καθ. Α. Δέτση συμμετέχει/έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων ως συντονίστρια και επιστημονικά υπεύθυνη και σε 4 European COST Actions ως μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης.
H Δρ Ελένη Ν. Καβέτσου είναι Χημικός Μηχανικός (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 2013), κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Τεχνοοικονομικά Συστήματα (MBA)» ΕΜΠ και Διδακτορικού Διπλώματος στην Οργανική Χημεία και Νανοτεχνολογία (ΕΜΠ).
Για τη Διδακτορική της διατριβή έχει διακριθεί με υποτροφίες από το ΙΚΥ για Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ελλάδα (MIS-5003404) και τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας, ΕΜΠ.
Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε 5 εθνικά και ευρωπαϊκά (EPAnEK (2014-2020) & HORIZON 2020) ερευνητικά προγράμματα στο ΕΜΠ, ενώ έχει εργαστεί για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων εμπορικών προϊόντων σε συνεργασία με ελληνικές εταιρίες (Benostan, CHRISTOU 1910).
Έχει πραγματοποιήσει μέρος της ερευνητικής της δραστηριότητας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης (KTH University) μέσω της Δράσης COST CA18132 της οποίας είναι αναπληρωματικό μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής.
Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και επιμελήτρια εκδόσεων (topic editor και Guest Editor) στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Pharmaceutics”.
Μέσω του επικουρικού της έργου έχει υποστηρίξει τόσο προπτυχιακά όσο και μεταπτυχιακά μαθήματα.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη «έξυπνων» μικρο/νανοϋλικών (π.χ. πολυμερικών, λιπιδικών, ανόργανων και υβριδικών νανοσωματιδίων και υδρογελών) για βιοϊατρικές εφαρμογές (συστήματα μεταφοράς φαρμάκων), καλλυντικά και τρόφιμα.
Μέρος του ερευνητικού της έργου έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά με κριτές (15), και έχει παρουσιαστεί και βραβευτεί σε εθνικά και διεθνή συνέδρια (50).
e-mail: ekavetsou@central.ntua.gr
Η Δρ. Ανδρομάχη Τζάνη, είναι Χημικός Μηχανικός, ΕΜΠ (2011) και μέλος ΤΕΕ από το 2012, κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας», ΕΜΠ και Διδάκτωρ της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ.
Έχει λάβει υποτροφίες για διδακτορικές σπουδές (Ίδρυμα Ευγενίδου και Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας, ΕΜΠ) και για μεταδιδακτορική έρευνα (ΙΚΥ, Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων ερευνητών/ερευνητριών Β κύκλος, MIS5033021) καθώς και βραβεία για δημοσιευμένο έργο (βραβεία Θωμαΐδη) και καινοτόμες ιδέες (διαγωνισμός καινοτομίας, ΝΟΥΝΟΥ Idea Challenge Sustainability).
Η Δρ. Τζάνη, έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε 5 ερευνητικά προγράμματα στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και στο Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Επίσης, έχει συμμετάσχει στην εργαστηριακή εκπαίδευση και διδακτική υποστήριξη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθήματων της Σχολής Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ.
Από το 2019 έως σήμερα είναι αναπληρωματικό μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Δράσης COST CA18224 – GREENERING. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Δρ. Τζάνη, εστιάζονται στους τομείς Οργανικής Χημείας, Πράσινης Χημείας και Τεχνολογίας και φιλικών προς το περιβάλλον μεθοδολογιών.
Είναι συγγραφέας 17 επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά (h-index=9) έχει 54 συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και είναι κριτής (reviewer) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
e-mail: atzani@mail.ntua.gr
Ο Αλέξανδρος Καλοσπύρος είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός (Σχολή Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., 2020).
Την τρέχουσα περίοδο, είναι Υποψήφιος Διδάκτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας.
Το ερευνητικό του αντικείμενο, στον τομέα της Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας, αφορά το σχεδιασμό, τη σύνθεση, τον χαρακτηρισμό και την αξιολόγηση της βιολογικής δράσης νέων βιο-εμπνευσμένων ενώσεων ως αναστολέων του ενζύμου της ακετυλοχολινεστεράσης (AChE), το οποίο κατέχει σημαντικό ρόλο στην αιτιοπαθογένεια νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Ως αποτέλεσμα της έρευνάς του, προέκυψε μία επιστημονική δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό (με σύστημα κριτών), καθώς και έξι ανακοινώσεις σε Διεθνή και Πανελλήνια Συνέδρια με τόμο πρακτικών.
Συμμετέχει ως ερευνητής στο πρόγραμμα «ΑιΘΕΝτοΟΛ» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014–2020.
Η Ιωάννα Κωστοπούλου είναι Χημικός Μηχανικός (Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, 2016).
Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος «Απομόνωση, Ανάπτυξη, Παραγωγή και Έλεγχος Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων» (Τμήμα Φαρμακευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, 2018).
Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο εργαστήριο Οργανικής Χημείας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στον τομέα της Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας, και ιδιαίτερα στη σύνθεση και δομική ταυτοποίηση νέων βιοδραστικών φυσικών και συνθετικών οργανικών ενώσεων και βιοπολυμερών, χρησιμοποιώντας φασματοσκοπικές τεχνικές (NMR, FT-IR), φασματομετρία μάζας (MS), φασματοφωτομετρία υπεριώδους-ορατού (UV-Vis), καθώς και χρωματογραφικές τεχνικές και φασματοσκοπία Δυναμικής Σκέδασης Φωτός (DLS).
Η δουλειά της είχε ως αποτέλεσμα 7 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών και 28 συμμετοχές σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια.
Απέκτησε την υποτροφία του Ιδρύματος Ευγενίδου για τις διδακτορικές της σπουδές (2018-2020).
Σήμερα συμμετέχει ως ερευνήτρια σε δύο έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΑνΕΚ (2014-2020) «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» (ΝΑΝΟΑΡΘΡΙΤΗΣ και ΑιΘΕΝτοΟΛ), καθώς και στο έργο «GREEN4CC» του ερευνητικού προγράμματος ΠΕΒΕ-2020 του ΕΜΠ.
Ιωάννα Πιττερού , Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Εκπονεί τη Διδακτορική της διατριβή στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.
Διαθέτει εργαστηριακή και ερευνητική εμπειρία στην παρασκευή συστημάτων μεταφοράς και στόχευσης βιοδραστικών ενώσεων.
Στα πλαίσια του ερευνητικού της έργου, μέρος των πειραματικών αποτελεσμάτων περιλαμβάνονται σε 4 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, σε 17 συμμετοχές σε διεθνή και εθνικά συνέδρια.
Επιπρόσθετα, έχει συμμετάσχει στα ερευνητικά προγράμματα «NANOARTHRITIS-Πολυλειτουργικά νανοσυστήματα με φυσικούς θεραπευτικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας» και «ΑιΘΕΝτοΟΛ-Αξιοποίηση αιθέριων ελαίων αρωματικών φυτών για την παρασκευή εντομοπροστατευτικών σε καλλιέργειες κηπευτικών».
Το επικουρικό της έργο εκτείνεται σε εργαστήρια προπτυχιακών μαθημάτων και στη συμμετοχή στην επίβλεψη Διπλωματικών εργασιών που εκτελούνται στο εργαστήριο Οργανικής Χημείας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.
e-mail ipitterou@mail.ntua.gr
Η κα Ζαμπία Κατσανεβάκη είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕΙ Αθήνας, νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 1987), πτυχιούχος του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας των Επιστημών (ΕΚΠΑ, 2004) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΕΚΠΑ-ΕΜΠ, 2007).
Έχει εργαστεί ως αναλύτρια στον ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο στη φαρμακευτική βιομηχανία ΦΑΜΑΡ (1986-1993) και σε οινολογικό εργαστήριο (1985-1986).
Από το 1993 εργάζεται ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας της Σχολής Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ.
Η κα Κατσανεβάκη διαθέτει πολυετή εμπειρία σε αναλυτικές τεχνικές (φασματοσκοπία NMR, FT-IR, UV-Vis, υγρή και αέρια χρωματογραφία) όπως επίσης και στην οργάνωση και λειτουργία εργαστηρίων.
Συμμετέχει στην προετοιμασία, διεξαγωγή και διδασκαλία των Εργαστηριακών Ασκήσεων των μαθημάτων Οργανική Χημεία, Επιλεγμένα Θέματα Βιοοργανικής Χημείας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Πράσινη Χημεία και Τεχνολογία, Φαρμακευτική Χημεία και Τεχνολογία.
Η Δρ Θεοπίστη Λυμπεροπούλου ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή τον Νοέμβριο 1996, στον Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και το πτυχίο της τον Μάιο 1985, στο Τμήμα Χημείας της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία πλέον των 35 ετών και από το 2003 εργάζεται ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Οριζόντιο Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Διεργασιών και Προϊόντων της Σχολής Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ.
Το γνωστικό της αντικείμενο εστιάζεται στις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές της Αναλυτικής Χημείας. Στις κύριες δραστηριότητές της περιλαμβάνονται οι δοκιμές και μετρήσεις διαφόρων δειγμάτων, η ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδων με φασματοσκοπικές και χρωματογραφικές τεχνικές καθώς και η διδασκαλία εργαστηριακών ασκήσεων στα Εργαστήρια της Αναλυτικής Χημεία, Ανόργανης Χημείας, Οργανικής Χημείας, Βιοτεχνολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Ενόργανης Ανάλυσης. Διαθέτει πολυετή εμπειρία σε πολλές αναλυτικές τεχνικές όπως: HPLC, LC-MS-MS, GC-MS, GC-TCD, GC-FID, ICP-ES, ICP-MS, Flame AAS, HG-AAS, GF-AAS, XRF, SEM/EDΧ.
Έχει πλέον των 20 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και πλέον των 50 παρουσιάσεων σε Διεθνή και Εθνικά Συνέδρια με κριτές.
Ο Δρ Αχιλλέας Παπαδόπουλος είναι Χημικός Μηχανικός-Οικονομολόγος και Μέλος ΕΔΙΠ του Τομέα Χημικών Επιστημών της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ.
Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του αφορούν σε: Πράσινη Χημεία και Μηχανική, Τεχνολογία Περιβάλλοντος, Ολοκληρωμένος Έλεγχος της Ρύπανσης, Ασφαλέστερος σχεδιασμός διεργασιών και συστημάτων και Κυκλική Οικονομία.
Συμμετοχή στην υλοποίηση 66 Ερευνητικών Προγραμμάτων (Ευρωπαϊκών, διεθνών και εθνικών) και 8 Τεχνικών Μελετών. Συμμετοχή στη σύνταξη 72 Τεχνικών Εκθέσεων και μεγάλου αριθμού Παραδοτέων κάθε Έκθεσης.
Το δημοσιευμένο του έργο περιλαμβάνει: 36 εργασίες σε διεθνή περιοδικά, 66 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια και 20 σε ελληνικά συνέδρια.
Για το δημοσιευμένο έργο του υπάρχουν αναφορές Scopus: 1207, h-index: 17 και Scholar: 2519, h-index: 23 και i 10-index: 32 (Νοέμβριος 2021).
Συμμετοχή στην οργάνωση 8 συνεδρίων, κριτής εργασιών σε 15 διεθνή περιοδικά.
Σημαντική εμπειρία σε θέματα παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας, της παραγωγής αποβλήτων και των επιπτώσεων στο περιβάλλον σε πολλές βιομηχανίες.
Μέλος επιστημονικών ομάδων εργασίας, επιτροπών και Οργανισμών. Επιστημονικές συνεργασίες με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα.
Διδασκαλία της θεωρίας 4 μεταπτυχιακών μαθημάτων (συμμετοχή), των εργαστηριακών ασκήσεων 9 προπτυχιακών μαθημάτων, των φροντιστηριακών ασκήσεων 1 προπτυχιακού μαθήματος και της θεωρίας σε 12 Σεμινάρια Εξειδίκευσης.
Συμβολή στην επίβλεψη 65 προπτυχιακών και 17 μεταπτυχιακών εργασιών καθώς και 3 Διδακτορικών διατριβών.
Σύνταξη εκπαιδευτικού υλικού θεωρίας 2 μεταπτυχιακών μαθημάτων και 12 Σεμιναρίων καθώς και εργαστηριακών/φροντιστηριακών ασκήσεων 2 προπτυχιακών μαθημάτων.
email: achipap@chemeng.ntua.gr
ADAMA ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ
2004: πτυχίο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Τμήμα Φυτικής Παραγωγής.
Επαγγελματική εμπειρία:
2005-2011: ΑΓΡΟΧΟΥΜ Α.Ε, Γεωπόνος –Υπεύθυνος πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης τομέα Αττικής, Εύβοιας, Ανατολικής Πελοποννήσου( άρδευση, προϊόντα θρέψης).
3/2012-11/2012: ADAMA HELLAS, Γεωπόνος –Υπεύθυνος πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης τομέα Ανατολικής Πελοποννήσου( προϊόντα θρέψης ).
11/2012-σήμερα: Γεωπόνος -Τμήμα ανάπτυξης προϊόντων EE-Διαχείριση πειραμάτων αγρού (μελέτες αποτελεσματικότητας και εκλεκτικότητας για την αξιολόγηση προϊόντων φυτοπροστασίας σε διάφορες καλλιέργειες με βάση διεθνείς μεθόδους και πρότυπα ,G.E.P.).
e-mail: nikos.maltabes@adama.com